torsdag 19 augusti 2010

Graviditetspeng - inget snack!

Hur stor okunskap får en partiledare ha om ett annat partis förslag? Frågan blev aktualiserad igår när Maud Olofsson, utan förbehåll, i ett telfonväkteri i Sveriges Radio, meddelade att Alliansen inte har något förslag rörande frågan om hur vi ser på gravidas möjligheter att kunna ta det lugnt strax innan barnets nedkomst?

Under en längre tid har Kristdemokraterna och Kristdemokratiska Kvinnoförbundet med jämna mellanrum återkommit med förslaget att den gravida kvinnan inte ska behöva jobba ända inpå barnets nedkomst om hon inte vill, ej heller behöva söka hjälp med sjukskrivning. Graviditet är ingen sjukdom och ska inte betraktas som sådan. Att behöva stressa under den månad man mår som sämst fysiskt och när man har ett fullt utvecklat barn i magen är förstås inte bra för varken barnet eller kvinnan.

Jag tycker att det är hög tid att införa ett nytt system med så kallad graviditetspeng under den sista månaden i graviditeten. Graviditetspengen bör beräknas på samma sätt som dagens tillfälliga föräldrapenning. Antalet ersatta dagar bör uppgå till 20-23 dagar beroende av månadens längd. Valet att trappa ner på arbetet den sista månaden ska naturligtvis vara frivilligt.

Förslaget innebär att dagarna inte kan sparas utan att de måste tas ut innan barnet är fött. Detta medför att alla som behöver det kan ta ut graviditetspengen utan att oroa sig för att få mindre tid tillsammans med barnet efter födseln. Genom införande av en graviditetspeng kan systemet med havandeskapspenning, förtida uttag av föräldrapenning och sjukskrivning alltså avskaffas en månad före beräknad födsel. Det nya systemet är också enklare och mer rättssäkert.

Kristdemokraterna värnar om människors och familjers välmående. Med en graviditetspeng kommer gravida kvinnor att få en lugnare tid före förlossningen och därmed också bättre möjlighet att förbereda sig inför den nya livssituation som ett barn innebär. Att näringslivsministern inte känner till Kristdemokraternas förslag om graviditetspeng är både beklagligt och oroväckande. Men okunskap kan fortfarande bytas mot kunskap. Om Maud Olofsson är en seriös förespråkare för jämställdhet så är det hög tid att hon sätter sig in i Kristdemokraternas förslag och verkar för att graviditetspengen införs.

HBT-certifiering av Upplands Väsbys ungdomsmottagning

Nu är det äntligen på gång - HBT-certifieringen av ungdomsmottagningen i Upplands Väsby kommun.
I uppdraget som ordförande i kommunens Social- och äldrenämnden har jag länge funderat på ungdomars problem av olika slag. Det gäller unga kvinnor som mår psykiskt dåligt, höga aborttal bland ungdomar och misbruk av olika slag.
Dessa är viktiga frågor, men för en grupp ungdomar är det särskilt svårt. Efter att ha pratat med personal på ungdomsmottagningen och även lyssnat utanför kommunen så är det ungdomar som är homo-, bi- eller transsexuella som har det särskilt knepigt. Att dessa ungdomar ska känna sig välkomna till ungdomsmottagningen är mycker angeläget. För mig är detta en fråga om att alla männsikor, oavsett allting, ska bli bemötta med respekt, kunskap och värdighet. Som politiskt ansvarig för ungdomsmottagningen vill jag att alla som söker sig till ungdomsmottagningen ska känna sig välkommen. Ytterst handlar det om min syn på människan och alla männsikors lika och unika värde, och ska också bli bemötta med den inställningen.
Tillsammans med den engagagerade personalen på mottagningen har vi nu satt igång arbetet med att få denna att bli så öppen som möjligt för alla.
Nu ska det ske utbildningsinsater, vi ska uppmärksamma vilka budskap vi skickar via loggan och tavlor och affischer, frågor och bemötande. Det är alltså både stort och smått som ska granskas och revideras. Det gäller att slipa ner trösklarna för dessa ungdomar, för ungdomsmottagningen är viktig för ungdomar.
Om vi inte gör någon certifiering, trots den engagerade och redan nu kunniga personel, är risken överhängande att hbt-ungdomar inte söker den vård eller det stöd de har rätt till.