måndag 2 november 2009

Lärorikt i Bryssel

Hade förmånen att vara några dagar i Bryssel den gångna veckan. Vi i Upplands Väsby kommun har varit värdkommun för Stockholmsregionens informationsdagar i Bryssel. Varje år anordnas dessa dagar för att skapa kontakter och få mer förståelse av arbetet i Bryssel.

Vi hade några intressanta seminarier kring framtidens jobb i Europa och vilka jobb som miljötänket kan generera. Dessutom var vi inbjudna till staden Liege. På så sätt skapas relationer mellan olika regioner i Europa.

Som inledning till Info-dagarna besökte vi det som var slagfälten i första världskriget, kring staden Ypres. Egentligen skulle alla som vill lära känna bakgrunden till EU-bygget också göra ett besök här. Här på fälten dog under fyra år omkring en miljon unga människor. Gravar och massgravar och ett fantastiskt museum vittnar om den katastrof som vi i Sverige vet så lite om.

Alf Svensson brukar framhålla att det är fredstanken som är grundtanken bakom EU. Det var intressant att också få möta en av Alf Svenssons närmaste, Marcus Jonsson som tog emot oss och visade det lilla rummet som han, kanslichefen Sofia Damm och Andreas Carlson delar på. Alf Svensson och de andra parlamentarikerna var i sina respektive länder, så det var relativt lugnt.

Tråden som höll samman dagarna var krig och fred och vad dessa har betytt för den gemensamma satsningen som EU då, som nu, innebär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar