torsdag 30 juni 2011

Varför ska Anna få sämre vård än Erik?

Inför morgondagens Riksting och debatten om Hälso- och sjukvård har Kristdemokratiska Kvinnoförbundet formulerat en motion med rubriken "Varför ska Anna få en sämre vård än Erik?" För några är säkert denna rubrik kontroversiell, men i det stora hela en mycket relevant fråga.
Det pågår ingen högljudd debatt om hur vården och omsorgen fungerar utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Detta är ett underutvecklat politikområde i Sverige. Hälso- och sjukvården debatteras dagligen, men hur ofta lyfts detta perspektiv?
Vi vet att kvinnor och män inte får lika god vård och omvårdnad. Utan att kvinnor vet om det så hamnar de alltför i "B-laget" gällande antalet feloperationer, längre väntetider, tillgången till vård och omsorg. Listan kan göras lång. Men det finns också stor okunskap kring mäns psykiska besvär.
I huvudsak är problemet att män och kvinnor inte bemöts och behandlas lika inom vården. I detta finns inga vinnare, utan alla är förlorare.
Det som behövs är att både vårdpersonal och vårdsökande blir medvetna om detta förhållande och att det medvetenadegörs på ett tidigt stadium. Kristdemokratiska Kvinnoförbundet vill med motionen visa på hur det ligger till, men också peka på vad som kan göras för att komma tillrätta med problemet - kunskap, kunskap och åter kunskap hos alla inblandade. Att bara få upp ögonen och kunna ställa de rätta frågorna i en vårdsituation kan göra underverk!
Anna ska inte ha sämre vård än Erik, och Erik ska inte få sämre vård än Anna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar