onsdag 25 september 2013

Mode i fängelset

I söndags morse var jag uppe tidigt. Det blir så när man bokar tvättstugan från kl 7 en söndagsmorgon. Jag lovar - det är inte ofta det händer, men ibland måste man överraska även sig själv.
Det är dock rätt trevligt att få möjlighet att sitta på hela ryggen och lyssna på morgonradion. Söndagarna bjuder på många bra program - Mifforadion, Stil och God morgon världen. man kan ligga länge och dra sig om man inte behöver upp till tvättstugan då och då.
I söndags handlade programmet Stil om fängelsekläder. Intressant. Hade inte ens tänkt tanken att detta kunde vara ett ämne för detta program. Det är dock bra att då och då få sina ev. fördomar på skam. Det hela rörde sig om kläderna för de intagna på landets två kvinnofängelser, och då främst Hinseberg.
Kriminalvården har eller hade en person som hade insett att de intagna kvinnornas kläder inte var speciellt roliga och attraktiva. Med tanken på barn och andra anhöriga som besökte dem och för den allmänna självkänslans skull anordnandes en designtävling för att ta fram en kollektion.
Man kan ju bara ana de medverkande designernas kreativitet, när det gäller att ta fram en kollektion som skulle vara något så när neutrala i färg, vara sköna att ha på sig samt vara så befriade från allt som skulle kunna användas till rymning eller någon form av självskada.
Det bästa, förutom att de nya kläderna lyste upp tillvaron, i all fall mer än de tidigare kläderna var att de kvinnor som bidrag till att sy dessa kläder på anstalten fick ett intyg och diplom på att hon har fått en utbildning så att hon efter avslutad tid på anstalten kunde få en större möjlighet att klara sig utanför murarna. Jag tycker att detta program var en fin start på en annars väldigt bra dag.Och det hela började med en person som hade en förmåga att känna empati. Tänk så det kan gå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar