måndag 7 december 2009

Underbara människor

Ibland fascineras jag över den mångfald av människor som passerar revy under en arbetsdag. Idag var en sådan dag. Det började med tre kollegor där mötet då och då var stormigare än vanligt. Storm och storm - vattenkrusning, men allt är relativt. Jag värdsätter mina kommunalrådskollegor högt och vi har också högt till tak.
Ung i Väsby stod näst på tur - sju ungdomar åk 7-9 som tillsammans ska genomföra 2010 års version av ungdosmrådsalget Ung i Väsby. Två killar och resten tjejer som verkligen jobbar hårt för att nästa generation ska skolas in i demokrati.
Intresseorganisationen för personer för funktionsnedsättning var nästa gäng, och vi har alltid mycket att tala om. Tiden gick fort och mycket blev sagt - inte minst om det samverkansavtal vi har mellan Upplands Väsby Kommun och HSO. Temadag om detta planerades.
Hemtjänst näst på tur. Underbara utförare av den hemtjänst som vi vill och kan erbjuda våra väsbybor. Ett kreativt möte som bådar gott.
Slutligen idéer för att skapa en ny politisk organisation inför mandatperioden som väntar efter valet 2010.
Jag har i alla fall inte tråkigt under mina arbetsdagar - idag var ett praktexempel på mångfald i arbetet. Tack alla underbara människor som förgyller dagarna som kommunalråd.

söndag 6 december 2009

Ankförföljd

Det är helt otroligt vilket genomslag Kristdemokratiska Kvinnoförbundets ställningstagande i Anna Ankas vara eller inte vara i partiet har gett genomslag.
Idag var jag på inspelning av "Vem vet mest" på SVT i Göteorg och när Rikard Olsson skulle småprata med mig och han då kunde läsa att jag är ordförande i Kvinnoförbundet så kopplade han ögonblickligen till detta med Anna Anka, och det blev en grej av detta i samband med min presentation. I övrigt var inspelningen mycket rolig, och den som är intresserad av om jag fixade detta eller inte är välkommen ner i TV-soffan den 26 januari 2010, kl 19.

Varför händer det inget?

Läste i gårdagens DN, 5 december 2009, att man inte hinner med att åtala de anmälningar om relationsrelaterat våld. Särskilt gäller detta om det rör anmälningar där kvinnor och barn är offer. Varför känns inte detta som en nyhet? Vad krävs för att dessa brottsoffer ska bli tagna på allvar och att det blir något allvar bakom orden att det satsas på dem? Man tillsätter resuser, och det är ju bra, men dessa resurser hamnar förmodligen någon annanstans, och det är inte lika bra. När ska resurserna hamna rätt och göra största möjliga nytta? Det är ju inte utan att tankarna går till att kvinnor och barn blir bortprioriterade.

lördag 5 december 2009

Kvinnor som nyanlända till Sverige

Idag har jag verkligen varit med om en höjdare. Vi i Kristdemokratiska Kvinnoförbundet fick med oss mycket bra material in i vårt arbete med vår rapport om migration och integration ur ett jämställdhetsperspektiv. Migrationsminister Tobais Billström, riksdagsledamot Désirée Pethrus Engström och Diskriminerngsombudsmannen Katri Linna var några av dem som på olika hjälpte oss alla att se på dessa frågor ur ett delvis nytt perpesktiv. Ska bli riktigt kul att nu få till vår rapport som kommer lagom till månadsskiftet jan/feb 2010.

måndag 23 november 2009

Acko är ett stort föredöme

Acko Ankarberg Johansson, kommunstyrelsens ordförande i Jönköpings kommun, är verkligen ett föredöme. Hon peppade oss i den så kallade Nordväxtgruppen, ett mindre regionalt nätverk av kristdemokratiska ledare i de nordvästra kommunerna i Stockholmsregionen - Upplands Väsby, Sollentuna, Sigtuna, Solna, Järfälla, Upplands-Bro, Ekerö och Vallentuna.


Acko Ankarberg Johansson står i den yttersta ledningen i en tillväxtkommun. Hon inspirerade oss att som Kristdemokrater, kliva fram och visa att vi är beredda att ta den yttersta ledningen i en kommun. Ta hand om de tunga frågorna kring ekonomi och samhällsplanering samtidigt som vi behåller vår trovärdighet i familjefrågorna och äldreomsorgen.


Hon talade om ett ledarskap som har efterföljare. Annars blir det ensamt. Att det är positivt att få efterföljare som också vill ta över.


Hon uppmuntrade till att ta del av de partigemensamma konfererenserna och samlingarna för att tanka på ny energi och få hjälp i den egna vardagen.


Sedan påminde hon om värna sin egen tid för att orka hålla. Inte minst nu i en stundande valrörelse.

måndag 2 november 2009

Lärorikt i Bryssel

Hade förmånen att vara några dagar i Bryssel den gångna veckan. Vi i Upplands Väsby kommun har varit värdkommun för Stockholmsregionens informationsdagar i Bryssel. Varje år anordnas dessa dagar för att skapa kontakter och få mer förståelse av arbetet i Bryssel.

Vi hade några intressanta seminarier kring framtidens jobb i Europa och vilka jobb som miljötänket kan generera. Dessutom var vi inbjudna till staden Liege. På så sätt skapas relationer mellan olika regioner i Europa.

Som inledning till Info-dagarna besökte vi det som var slagfälten i första världskriget, kring staden Ypres. Egentligen skulle alla som vill lära känna bakgrunden till EU-bygget också göra ett besök här. Här på fälten dog under fyra år omkring en miljon unga människor. Gravar och massgravar och ett fantastiskt museum vittnar om den katastrof som vi i Sverige vet så lite om.

Alf Svensson brukar framhålla att det är fredstanken som är grundtanken bakom EU. Det var intressant att också få möta en av Alf Svenssons närmaste, Marcus Jonsson som tog emot oss och visade det lilla rummet som han, kanslichefen Sofia Damm och Andreas Carlson delar på. Alf Svensson och de andra parlamentarikerna var i sina respektive länder, så det var relativt lugnt.

Tråden som höll samman dagarna var krig och fred och vad dessa har betytt för den gemensamma satsningen som EU då, som nu, innebär.

måndag 19 oktober 2009

Hemmets Vän

Jag har svårt att läsa en tidning, dagstidning eller tidskrift utan att sitta med sax och penna. Ikväll har jag börjat jobbet med att gå igenom en månads hög av tidningar. Jag ska ta det lite pö om pö så idag blev det "Hemmets Vän".

För många kanske en okänd tidning, men den innehåller lite smått coh gott och är kanske främst inriktad mot en frikyrklig läsekrets. Kvällens skörd består av klipp avseende att behandlingen av apatiska barn är en skandal, förbjud eftersupning (vilket jag inte visste ens existerade).

Jag fick också en påminnelse om att religion är ett skäl för asyl för irakiska flyktingar. En artikel handlade om att sökarna inte hittar till kyrkan. De kanske skulle sätta upp en ljusskylt som jag vet att en pingstkyrka har på väggen, och slutligen blev jag inspirerad av ett arrangemang i Örebro. En bred panel av personer som på något sätt jobbar med förebyggande insatser mot ungdomar var samlade för ett samtal. Mycket nyttiga saker att ta till sig, men detta med att samla kompetens rörande ungdomar och förebyggande arbete tog tag i mig. Detta får bli nästa uppslag till kollegorna i kommunledningen i Upplands Väsby. Håll utkik!

tisdag 13 oktober 2009

Samhall - ett kreativt och nytänkade företag

Idag har jag varit på besök på Samhall, tredje största företaget i landet med 22 000 medarbetare som finns på 250 platser i landet.

Det var en mycket positiv erfarenhet där jag fick omvärdera min uppfattning om att företaget är en skyddad verkstad. Istället möttes jag av starkt engagerade personer som levandegjorde ett företag som är kreativt, har en engagerad personal som drivs av affärsidén att man ska utveckla funktionshindrade att utifrån sina egna förutsättningar att utvecklas för att så småningom kunna ta ett jobb på den reguljära arbetsmarknaden.

Jag besökte anläggningen i Årsta som för hela Stockholmsregionen ser till att genom ett avancerat logistiksystem förse cirka 1000 pensionärer varje vecka med mat och att över 4000 personer varje vecka får sina varor hemlevererade av Samhalls personal. Det var en logistik som jag inte alls hade någon kunskap om tidigare.

Affärsidé bakom Samhall och som driver de engagerade medarbetarna jag mötte är att personer med funktionshinder ska få möjlighet att genom arbete utvecklas utifrån sina egna möjligheter till att på sikt kunna ta ett jobb på den konkurrensutsatta marknaden. Uppdrag får man av av kommuner och företag.

Förmiddagen har verkligen satt igång tankeverksamheten om hur man kan jobba med denna typ av utmaningar.

www.samhall.se kan du själv läsa vidare om vidden av detta företag och de olika tjänster man erbjuder.

Samhall är helägt av svenska staten och drivs som ett självständigt aktiebolag med ett ägarkrav på att verksamheten ska bedrivas med lönsamhet.

torsdag 1 oktober 2009

Kreativa företagare

Har just avslutat några företagsbesök i kommunen. Fantastiskt att möta entusiaster, kreativa och lustdrivna entreprenörer.

Stena Fastigheter fick möjlighet att komma in som en ny aktör på hyresmarknaden när det kommunägda Väsby Hem sålde en del av sitt innehav. Att träffa verksamhetschefen Lisbeth Näsdal var kul. Hon jobbar mycket efter konceptet att involvera de boende så mycket som möjligt. Stena har snyggat upp ett område som var ganska nedgånget. Bland annat har ett par kreativa tjejer dekormålat trappuppgångar. Vilken feeling!

Vårdföretaget Aleris fick möjlighet att ta ansvar för stödet till personer med psykiska funktionshinder, bland annat boendestödjare. Vilket oerhört viktigt jobb dessa boendestödjare gör för att underlätta för våra medborgare att bo kvar i sina lägenheter. Pia Malm var en av dessa entusiastiska verksamhetschefer jag mötte.

Till sist besöket hos Svenskt Mathantverk. Sören Lindvall och Ingemar Andersson startade för tolv år sedan och har nischat in sig på en ganska smal matmarknad som andas gammaldags känsla. Brödet, där man till och med kan hitta barkbröd!, tillverkas i Härjedalen. Där tillverkas senap, marmelad och mycket annat härligt. I Väsby är ett tiotal anställda och i Härjedalen ett 15-tal. Som Kristdemokrat är jag förstås glad åt att vår kommun ligger bra till vad gäller bra företagsklimat. Men det finns alltid mer att göra. För utan ett bra näringsliv har vi inget att fördela till skola, vård och omsorg.

lördag 19 september 2009

Sprängd anka

Oj vilket hektiskt avslut på den här veckan. De viktiga samtalen om vår politik inför nästa års val överskuggades till en del av den mediala uppmärksamheten kring att Kristdemokraternas partisekreterare uttryckt sig på ett sätt som skulle kunna tolkas att den kända lyxhustrun i TV serien om Hollywoods hemmafruar, svenska Anna Anka, skulle vara välkommen i partiet.

Som ordförande i Kristdemokratiska kvinnoförbundets reagerade jag mycket starkt.

Anna Anka har uttryckt att man ska vara vacker för sin man och att det är kvinnans ansvar att tillfredsställa sin man sexuellt – annars får man skylla sig själv om han är otrogen. Detta är så långt man kan komma ifrån de idéer som vi i Kristdemokratiska kvinnoförbundet står för. Vi jobbar aktivt för att unga tjejer inte ska känna att deras egenvärde sitter i utseende. Kvinnans roll får inte förminskas till att vara en mans prydnad. Sex är i sin tur någonting som ska ske på lika villkor. Ingen ska behöva känna sig tvungen att ha sex.

Anna Ankas normer är absolut inte i enlighet med kristdemokratisk ideologi eller det som partiet står för. Till kvinnoförbundet är hon inte välkommen med de åsikter som hon har uttryckt i debatten.

onsdag 16 september 2009

Tryggt och snyggt-ambulansen

Igår var jag ut med vårt Närmiljöteam vi har i Upplands Väsby. Det är ett härligt gäng på drygt 24 personer som ser till att felanmälningar vad gäller nedskräpning och otrygg miljö åtgärdas.
- I regel tar vi hand om felanmälningarna direkt samma dag, berättar Ylva som är chef för gruppen. Då rycker vi ut med Tryggt- och Snyggt ambulansen - en minilastbil.
Det var tydligen jag som myntade det uttrycket förra året när jag var med en heldag i kommunen och följde arbetet.
En tredjedel av arbetsstyrkan har ett LSS-beslut i botten. De trivs utmärkt med att åka med i vår elbil eller kratta löv och sly när gruppen rensar. Andra personer i Närmiljöteamet har svårt att ta sig in på den reguljära arbetsmarknaden.
Ylva är en fantastisk eldsjäl som nu också ser till att gruppen gör jobb åt privata företag. Att ta tillvara allas möjligheter utifrån deras egna förutsättningar är verkligen ett kristdemokratiskt signum. Tack Närmiljöteamet för en fantastisk dag.

torsdag 13 augusti 2009

Kul sommar

Jag har haft en mycket bra sommar där jag blandat både politik och ickepolitik. Vårens politiska arbete avslutades först med partiets riksting. Som alltid en god stämning och kul gemenskap. I min egenskap av ordförande för Kvinnoförbundet var det positivt att vi fick igenom en motion om att det ska vara obligatoriskt på lärarutbildning med en grundutbildning i sex och samlevnad. Det gav gensvar. Inte minst hos RFSU blev det en positiv reaktion som jag sedan mötte på deras seminarium under Almedalsveckan.

Almedalsveckan var första gången för min del. Det gav verkligen mersmak. Det fantastiska utbudet av seminarier och föreläsningar gav mig svårigheter att prioritera. För min del blev det flera seminarium om jämställdhet. Även Upplands Väsby visade upp sig på den båt som Stockholm Business Alliance hade som bas. Det är kul att visa upp sig som en framåt och utvecklingsinrikad kommun i Stockholmsregionen.

Ny statistik visar att 227 nya invånare har upptäckt Upplands Väsby sedan nyåret och att vi nu är 38 475 invånare i kommunen. Det går åt rätt håll och nu ser jag fram emot höstens sju olika dialogmöte som kommunen arrangerar för att ha en dialog med invånare.

tisdag 9 juni 2009

Tack för förtroendet

Jag vill självfallet tacka alla 535 väsbybor som valt att lägga sin röst på Kristdemokraterna i EU-paralmentsvalet. Nu ser det ut som om vi kommer att representeras av Alf Svensson, en utmärkt representant. I Upplands Väsby har vi fått nio fler röster än förra valet, men eftersom valdeltagandet ökade så har vi procentuellt tappat 1,2 procent, vilket är i nivå med riksgenomsnittet. Vi fick 4,7 procent i Upplands Väsby, vilket är exakt det resultat som partiet fick nationellt. I ett valdistrikt fick vi 7,7 procent av rösterna vilket är vårt bästa resultat här i kommunen. I det sämsta hade vi 2,2 procent. Så vi har en hel del fotarbete att göra för att berätta om vår politik och få gehör för den. Glädjande är att vi i Allians för Väsby tillsammans har ett starkt stöd i kommunen. Sammanlagt 45,2 procent i förhållande till 37,5 för oppositionen.

Alf Svensson har varit starkt kryssad och visar att Europavalet mycket handlar om ett personval och är beroende av valvindarna i riket. Vi är det enda partiet i vår kommun som har haft en kandidat, Magda Ayoub, boende i Upplands Väsby. Detta är vi naturligtvis mycket stolta över.

Det här var ett viktigt val därför att allt mer av våra kommunala beslut är beroende av beslut i Europaparlamentet. Men också som ett avstamp inför nästa års kommun-, landsting och kommunval. Kristdemokraterna har legat mycket lågt i opinionsundersökningarna men visade nu att vi har en uppåtgående trend.

torsdag 7 maj 2009

Nu stiger EU-temperaturen

Härligt med en valrörelse framför oss. Nu gäller det att få våra egna att gå och rösta och få med sig sju andra också. Då ska vi klara ett mandat. Men förstås hoppas vi på ett ännu bättre resultat. Det är viktigt inför nästa valrörelse!


Det känns att temperaturen sakta börjar stiga från att ha varit iskallt. Vårt valmanifest är gediget och följer upp miljöfrågorna på ett utmärkt sätt, ett arbete som vi i mycket har Anders Wijkman att tacka för.


Som ordförande för Kristdemokratiska Kvinnoförbundet hade jag förmånen att vara med på den europeiska valupptakten för oss alla partier som ingår i EPP-gruppen, den största partigrupperingen i EU-parlamentet. EPP-women är en viktig del i denna viktiga partigruppering. Det var mäktigt att vara med i Warszawa i slutet av april och se vilken stor gemenskap vi är med i. Och att det svenska deltagandet är viktigt. Vi kan bidra med något i det stora gemensamma EU-bygget. Nu när Tjeckien också sagt ja till en starkare beslutskraft på EU-nivå finns förutsättningar för att vi kan vara en ännu viktigare part på den stora internationella arenan. För dig som vill


Men allt avgörs vid valurnorna den 7 juni då miljoner enskilda i de 27 medlemsstaterna lägger sin röst. I min vallokal i Bollstanäs, Upplands Väsby, som på tusentals andra vallokaler runt om i Europa, utövas just den dagen den enskildes rätt att välja och påverka utvecklingen av Europa. En ännu starkare ställning för en politik byggd på den kristna etiken och västerländsk humanism är vad jag kommer att jobba för nu i valrörelsen.

torsdag 23 april 2009

Bra att Mukwege fick Vitsippspriset

Idag lämnade Kristdemokraterna Kvinnoförbundet genom vice ordförande, EU-kandidaten Adina Trunk, över Vitsippspriset till Dr Denis Mukwege från Kongo. Det är ett mycket bra val. Under den ofta glömda och långa och svåra konflikten i östra Kongo har han stått för ljuset för många kvinnor. Han har opererat tusentals kvinnor som fått sina underliv förstörda på grund av de systematiska våldtäkter som följer i krigets spår. I Kongo, där kampen om råvaror är hård, där militärer och olika gerillagrupper strider, förtrampas mänskliga rättigheter. Och det är alltid kvinnor och barn som drabbas värst. Man räknar med att omkring fem miljoner människor har dött i denna konflikt som vi inte hör så mycket om. Tiotusentals kvinnor har systematiskt våldtagits, blivit en bricka i ett maktspel.

I detta helvete har Dr Denis Mukwege varit en hjälte och kunnat tända ett litet hopp hos många kvinnor. I många år har han på missionssjukhuset Panzi i Bukavu, jobbat i det tysta med stöd från enskilda givare, församlingar, Läkarmissionen och PMU InterLife(Pingstmissionen). Nu har han uppmärksammats av både FN och EU och nyligen fick han ta emot Olof Palmepriset. Han har också utsetts till Årets Afrikan. All heder till honom. Det var en ära att få ge honom Vitsippspriset.

Du som vill veta mer om detta fantastiska arbete kan köpa Birger Thuresons bok "De glömda kvinnornas röst" (Libris) som släpptes idag.

tisdag 31 mars 2009

Hemtjänsten i fokus

Den socialdemokratiskt ledda oppositionen i Upplands Väsby har nu en tuff tid framför sig.

Under måndagens fullmäktige uttryckte de sig, med oppositionsrådet i spetsen, att de inte kunde utesluta oegentligheter från kommunens viktiga samarbetspartners, som utför hemtjänst åt de väsbybor som fått sådan beviljad. Fokus var (naturligtvis!) på de externa utförarna.

Bakgrunden till det hela är ett stort underskott i årsbokslutet med anledning av tillkomsten av många fler timmar än vad som var budgeterat. Detta uppmärksammades i slutet av förra året då också nämnden med mig som ordförande gav i uppdrag att genomföra en revision och handlingsplan som har presenterats.
Tjänstemän som nu jobbat med detta har kommit fram till att det är helt och hållet kommunens bristande kontroll och rutiner som orsakat det hela. Detta har också en enig nämnd ställt sig bakom.

Innan oppostionen tagit reda på fakta så misstänkliggör de alltså våra viktiga leverantörer av hemtjänst, och nu ska det bli spännande att följa fortsättningen.

Jag återkommer med rapport!

Återigen - det politiska livet är spännande!

tisdag 24 mars 2009

Spännande helg

Den gångna helgen var en helg utöver det vanliga. Resan till Kristdemokratiska Kvinnoförbundets årskonferens var lite mer spännande än det brukar vara. Att vara nominerad till förbundets ordförande är något stort. Många tankar och känslor fanns på plats samtidigt. Ska jag fixa detta? Hur mycket annorlunda kommer vardagen att bli? Finns det någon vardag kvar?

Nu sitter jag här med ett uppdrag som jag är mycket stolt över och som jag ska förvalta på bästa sätt. Något som jag vet är att detta uppdrag är inget som jag kommer att ro iland på egen hand, utan jag kommer även i fortsättningen vilja vara det ”samarbetsgeni” (citat från moderatkollega i Upplands Väsby) som jag alltid har varit.

Nu ramlar pressmeddelandena in, inbjudningar till det ena och det andra börjar landa, och många hör av sig med gratulationer. Det ska vara kul att syssla med politik, och detta är något som jag upplever just nu.

Den som har roligast vinner! Det var en devis vi i Alliansen hade i Upplands Väsby när vi lyckades peta bort sossarna från den makt de så länge prenumererat på i vår kommun. Nu andas vi lättare i Väsby. Vi ska fortsätta jobba och ha roligt och se till att vi vinner både lokalt, regionalt och riks 2010.

måndag 16 mars 2009

H.E.A.T men inte längre

Som kommunalråd i Upplands Väsby hade jag så gärna skickat våra grabbar som har sina rötter i vår kommun, H.E.A.T till Moskva. Men vi har nog sett början till något stort som uppföljare till förebilderna i Europe.

Kommunen har spänt upp banderoller vid infarten till Upplands Väsby; Välkommen H.E.A.T - väldigt fyndigt av vår nye kommunikationschef. Vi behöver fler barnfamiljer hit till kommunen. Och nu när Alliansen äntligen tog makten i valet 2006, har det hänt mycket i kommunen. Nu satsar vi för fullt med ny bad och simanläggning, nytt gymnasium, flera spännande bostadprojekt. Så välkommen H.E.A.T!

måndag 9 mars 2009

100 rosor till lika många väsbykvinnor

Söndag morgon, upp och iväg till jobbet. Det var tur att det fanns tre andra allianskvinnor som väntade. Vi fyra, styrgruppen för Allianskvinnor i Väsby, ville återigen gratulera andra väsbykvinnor till att vara just kvinna på den Internationalla Kvinnodagen. Det vore ändå roligare om vi tog mod till oss varje dag och gratulerade varandra till att vara kvinna och man, men nu är det ju inte så. Vi får passa på att göra en punktinsats den 8 mars, och det är kul det.

90 förvånade ansikten och 10 ansikten som redan visste vad det rörde sig om möttes oss igår. Summan var i alla fall 100 kvinnor som efter detta gratulerande gick ifrån centrum med ett leende på läpparna. Det är kul att få göra kvinnor glada.

fredag 6 mars 2009

Varför så svårt att bli svensk?

Just nu pågår en artikelserie i DN skriven av den prisbelönte journalisten Marciej Zaremba, I väntan på Sverige. Gå in på DN och läs den. Vi har en hel industri kring invandring och integration. Ett helt statligt verk och massor av integrationstjänstepersoner och massor av lärare och företag som anordnar SFI-kurser. Till vilken nytta?

Zaremba börjar med ett exempel. En klinik i Storuman fick inte tag på läkare utan kollar med Migrationsverket. En läkare på flykt från Irak anländer.

"Allt verkar upplagt för ett lyckligt möte, skriver Zaremba. Över tre tusen tjänstemän i kommunerna står beredda att underlätta dr Issas möte med dr Wigren, 181400 statliga konror finns öronmärkta för hans skull, det finns ett departement och tre statliga verk som bara tänker på hur han snarast skall få ett arbete, ty det är arbetslinjen som gäller. Vad kan man mera begära?
Facit: arton månader senare sitter dr Issa, otålig över att SFI-kursen (svenska för invandrare) är så långsam, i en tegelröd byggnad i Kristianstad."

Zarembas tankeväckande reportageserie försöker förstå: Är det svenskars rasism som gör det svårt för invandrade att ta sig fram i Sverige, vilket många hävdat, eller kan det vara något annat? Försvåras integrationen av att främlingar har för mycket osund kultur med sig - medan allt är sunt och vidsynt i vår egen? Och vad menar vi egentligen med medborgarskapet?

Otroligt tankeväckande reportageserie som kan få oss ute i kommunerna att kanske fundera i nya banor.

onsdag 4 mars 2009

Melodifestival på Café Astrid

Förra veckan anordnade kommunens fantastiska personal som jobbar med funktionshindrade i vår kommun, en talangjakt eller melodifestival på Café Astrid. Det var fullsatt och stämningen var hög. Som politiskt ansvarig för den verksamheten var det en förmån att få vara med.

En fantastisk show, fest och glädje där alla de personer som bor i särskilda boenden i kommunen fick ställa upp och mima till musik eller sjunga och spela själva.

Att se Tommy inta scenen som programledare var härligt. Trots sitt funktionshinder gjorde han en helt otrolig framställning och höll ihop det hela. Att se den blyga tjejen som gjorde så gott hon kunde för att följa med i den svängiga poplåten och hittade fullkomligt rätt i avslutningen, sträckte sina händer mot skyn som de stora idolerna. Eller en annan artist som gjorde stor show av en dansbandslåt. Eller trummisen som drog igång värsta blueslåten.

Vinnare blev ett gäng som jobbar med parkskötsel till vardags. De var utklädda till ett hårdrockband och hade en massa effekter med ljus och altare.

På kvällen blev det middag och dans till musik av Häggarna, ett av de mest otroliga banden i landet. Ledaren för bandet, Carlo Mognashi, har lockat fram de mest underbara skatter ur människor som är funktionshindrade. All heder till honom, till alla inom omsorgen i Upplands Väsby som ordnade denna fest och alla fantastiska artister!

lördag 21 februari 2009

Sprittillstånd på McDonalds

Jag kan se det framför mig - de käcka kassabiträdena som rekommenderar ett glas rött till Big Mac! Detta kan bli verklighet på SkyCity på Arlanda flygplats. I torsdags fick jag ett sms från socialnämndskollegan i Sigtuna att kammarrätten beviljat restaurangen serveringstillstånd för öl och vin.
Nu hoppas jag att detta överklagas till Regeringsrätten, men hur många vinsorter går ihop med matsortimentet på McD? Vitt eller rött till Chicken McNuggets?

Jag rockar vidare

För några dagar sedan skrev jag ett inlägg med anledning av att jag hade möjlighet att få gratulera Väsbys rockkillar i H.E.A.T. Det är ju inte varje dag en sådan möjlighet ges. Nu visade det sig inte bättre än att citat som formulerades i tidningen fick en olycklig formulering. Om man läser det på ett ogint sätt så kan det tolkas som att jag tycker att alla är hopplösa som kommer från Väsby, och att det äntligen kommer något bra från denna kommun. Så är det naturligtvis I.N.T.E. Jag ska formulera detta bättre till den insändare i tidningen som ondgör sig över detta som står i tidningen, och som jag skulle ha sagt. Att bli rätt citerad i tidningen kräver övning!

onsdag 18 februari 2009

Rocka med H.E.A.T.

Det var härligt igår när jag fick vara med och välkomna hem till vår kommun våra nya idoler H.E.A.T. Aftonbladet var förstås där när vi välkomnade grabbarna som gjort sådan enormt bra reklam för vår kommun. Gå in och läs artikeln på:

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/melodifestivalen2009/article4440151.ab

Att jag som kommunalråd för Kristdemokraterna fick vara med och välkomna kändes mycket bra.

Vi är en kommun med mycket energi. Säg bara Europe så är det Upplands Väsby som är roten till även den superkända gruppen!.

Det känns ju bra att också i Eurovisionsschlagersammanhang påminna om att vår kommun är EU- kommun för Stockholmsregionen i år. Först följer vi H.E.A.T. till finalen i Globen, sedan kommer vi att anordna en infodag för Stockholmsregionen och dess kommuner 29 april. Sedan drar vi igång valrörelsen för EU och 1 juli tar Sverige över ordförandeklubban inom EU.

Nog rockar vi allt i Upplands Väsby.

söndag 15 februari 2009

Åldersdiskriminering

För några veckor sedan tog den gemensamma familjerätten för Sollentuna. Upplands Väsby och Sigtuna ett enhälligt beslut (blandade partifärger - KD, FP och S) att inte låta Socialstyreslens rekommendationer för adoptionssökandes åldersgräns vara det som stänger eller håller dörren öppen för adoptioner. Inte visste vi att vi tog ett beslut som får människor att ringa fråna dnra delar av landet att vilja höra sig för om Upplands Väsby är ett bra ställe att leva på för vi vill gärna adoptera, men vi börjar närma oss 42-årsstrecket.

Säger detta mer om övriga familjerättsnämnder än om vår? Varför ska vi åldersdiskriminera? Låt åldern vara en faktor, bland många, vid adoptioner. Vi kan inte hindra biologiska barn att komma till världen av gamla föräldrar i 40-45-års-åldern, varför då stoppa par som vill adoptera?

Galgarbete i fyra timmar

Ibland undrar jag var det är för drivkrafter som gör att man gör det man gör? Igår var jag på Upplands Väsbys sociala knutpunkt och samlade galgar i fyra timmar. Den sociala knutpunkten heter Skopan och är en secondhandbutik. Ett fantastiskt ställe att träffa människor på. Att får stanna till en stund, lyssna hur det mångfacetterade ideella arbetet i kommunenen på olika sätt kommer till uttryck.
Denna gång dröjde det inte många minuter förrän det var dags att höra hur det går för LIONS i deras arbete med att fianansiera kolloverksamhet för ungdomar i kommunen. Kommunen har kunskapen om vilka ungdomar som har störst behov (utan biståndsbedömning), och LIONS har pengarna (efetr hårt arbete på bl a Skopan). Mitt i detta arbete får jag vara en länk. Nu hörde jag att det har varit en del möten på tu man hand mellan kommunen och LIONS och detta efter att jag har fått föra dem samman. Liovet som kommunpolitiker är mer än de stora strategierna - det är människors vardag!

lördag 14 februari 2009

Tryggt och Snyggt

Igår kväll så hade jag åter förmånen att få inviga ett "Tryggt och Snyggt-"område i Upplands Väsby. Denna gång var det kommundelen som ska få många rödjacakde invånare att vara ute i området och visa att man bryr sig. Att bry sig om närområdet och de som bor där är budskapet i ett nötskal.
Kollegan Eila Bromme har adopterat en busshållplats som hon håller ordning på i Bollstanäs, och andra är ute och nattvandrar. Att bry sig lite utöver det vanliga - det är så vi bygger ett bra samhälle. Tack alla ni som bidrar till samhället på detta, eller likanande vis.

torsdag 12 februari 2009

Politik kan vara roligt!

Jag läste precis en intervju med Kristina Axén Olin, maa hennes beslut att lämna moderaternas partistyrelsen. Hon gav uttryck för att politiken är ensamarbete och att det är en kall och individuell värld.
Jag vill bara lämna min bild - och den är i stort tvärtom. Jag upplever ett mycket utpräglat lagarbete, trots att vi jobbar för olika partier. Vi som jobbar ihop har ett stort utbyte av varandra och det är mycket skratt mellan varven. Jag vill bara berätta att det finns andra politiska klimat än de som Kristina Axén Olin ger uttryck för.

Om det till äventyrs är någon som vill pröva på politikeruppdraget.

Kvinnojouren

Idag var jag hos Kvinnojouren här i Upplands Väsby. Jag möttes av några väldigt engagerade medlemmar. Det största problemet de har är att hitta bostad till de kvinnor som inte längre är i behov av Kvinnojourens skyddsboende. I andra sammanhang är det missbrukare som behöver ett boende där det kan vara tillåtet att supa bara lite.

Ungdomar med Aspberger är en annan grupp av invånare som har ett behov av ett boende, äldre finsktalande har detsamma. Jag undrar om behover någonsin tar slut? Den stora utmaningen för oss i nära framtid är att kunna se till så att våra invånare har ett bra boende.

Som kommunpolitiker blir livet aldrig tråkigt.

måndag 2 februari 2009

Årets Kristdemokrat

Det var helt fantastiskt att få ta emot den allra finaste utmärkelsen för oss kristdemokrater: Årets kristdemokrat!
Det skedde inför över 1000 partivänner i Conventum i Örebro, i festkvällen i fredags kväll!.
Jag fick motta diplom med en lång motivering, en check på 5.000 kronor till lokalavdelningen samt lika mycket till privat bruk.

Det är tidningen Kristdemokraten och patiets kommun- och landstingspolitiska råd som delar ut utmärkelsen efter en nomineringsrunda och sedan en röstning via tidningen. Alla de som röstat har väl tyckt att jag har gjort ett bra jobb. En av de mer formella förutsättningarna är att ÅK ska ha bidragit till att utveckla partiets verksamhet. Det är väl det jag har gjort i Upplands Väsby och i andra sammanhang där jag befinner mig.

Jag tror att det blev jag för att jag, tillsammans med lokalavdelningen i Väsby, har fått igenom en hel del av vårt partis frågor, nämnas kan valfrihet i hemtjänsten, införandet av vårdnadsbidraget, jobbet med Ung & trygg samt att vi har synts en del i media. Under 2008 gav lokalavdelningen ut den halvtidsrapport som jag sammanställt, och detta var något nytt inom partiet. En bidragande orsak var också att jag, tillsammans med övriga kommunalråd, initierat att kommunen är värdkommun för Stockholmsregionens EU-kontor och dess verksamhet under 2009.
Ett citat från motiveringen lyder "Maria Fälth är en färgstark och handlingskraftig politiker som samtidigt är lyhörd och ödmjuk. Hon är en ledare som uppskattas och respekteras av såväl tjänstemän och kommunledning som av politikerna i opposition".

Det känns bara bra. Nu börjar vardagen med lite lättare steg en tid framåt, men egentligen är det också nu som det som redan har gjorts också ska hålla i vardagen, så arbetsuppgifterna finns på plats oavsett utmärkelsen.

onsdag 21 januari 2009

Väsbypanelen

Det var riktigt skoj att träffa medlemmar i Väsbypanelen häromkvällen. Jag har som ordförande i Rådet för medborgardialog engagerat mig i nya sätt att fånga upp engagemang ute i kommunen.
Förra året tog jag initiativ till Väsbypanelen. Vi gick ut till 500 Väsbybor som slumpvis utvalts, olika åldrar och boende i olika delar av kommunen. Vi fick drygt 70 personer som ville vara med i Väsbypanelen.

Vi använder oss av nätet, epost och sms, för att ställa frågor som är på gång att behandlas i kommunen. Svaren blir underlag i beslutsprocessen. Väsbypanelen får svara på frågor via kommunens webb-plats.

Samtidigt bjuder vi in medlemmarna till miniseminarier tre-fyra gånger per år. Nu i veckan berättade våra ansvariga för Ung och trygg-satsningen i kommunen om hur det ser ut i kommunen för våra ungdomar. Det blev ett starkt engagemang i samtalen. Fantastiskt roligt att invånare tar av sin tid på fritiden att engagera sig för att göra en bra kommun bättre.

Kul att SKL (Sveriges kommuner och landsting) också var på plats för att dokumentera det hela!

tisdag 20 januari 2009

Härligt engagerade pensionärer

Igår var jag på ett härligt medlemsmöte för SPF i Upplands Väsby. Drygt 100 personer var bänkade kring kaffeborden i Vilunda församlingshem som ligger i anslutning till Väsby centrum.

Jag var där för att berätta om allt spännande som händer inom äldreomsorgen i kommunen som jag fått äran och förmånen att ha ansvar för. Vi bygger nu om ett av höghusen i centrum till ett kombinerat omsorgsboende och ett trygghetsboende. Det märks att det är stor efterfrågan på trygghetsboende. Och man vill ha det i de olika kommundelarna och inte enbart i centrum.

Jag har jobbat hårt för att ha en dialog med pensionärsorganisationerna. Det har gett mig och oss i kommunen väldigt mycket. Vi har arbetsgrupper runt framtidens boende, klagomålshantering, seniorguiden etc. Vi formar politiken tillsammans.

måndag 12 januari 2009

God fortsättning

Nu är jag redo för många spännande och provocerande blogginlägg. Jag återkommer.