söndag 13 februari 2011

Att verka i storstadsdjungeln

Söndagen den 6 februari hade jag den stora förmånen att få uppleva Djungelboken på Stockholms stadsteater. En pjäs som utspelades i Stockholm ca 100 år framåt i tiden. Några dagar innan samma vecka var jag och några kristdemokratiska gruppledare och kommunalråd samlade för att diskutera hur vi som lever i storstockholm och då också på olika sätt är engagerade i storstadsfrågorna, kan utveckla den politik som ska attrahera de som lever och verkar i denna miljö. Kristdemokraterna måste naturligtvis ha en politik som är adekvat oavsett om man lever på landsbygd, i småstäder eller som i vårt fall i en storstadsmiljö.
Vi var mycket inspirerade att få till det och våra funderingar är ju inte helt nya då vi redan lever och verkar i denna miljö, men det är alltid bra med en gemensam fundering.
Några av de områden vi ansåg viktiga för en framtida politikutveckling var bostäder med fokus på byggande av hyreslägenheter, studentbostäder och olika samverkansformer mellan våra kommuner. Ett annat viktigt område är infrastuktur och kommunikation. Här gäller det bl a att titta på tvärkommunikationerna mellan de östra och västra delarna av länet.
I dessa dagar under vintern blir det också särskilt angeläget att på olika sätt jobba med energiförsörjningsfrågorna. Till detta kommer naturligtvis även klimatfrågorna som berör oss alla.
Ett politikområde som ligger oss nära och som är väldigt viktigt är familjepolitiken där storstadsmänniskan ska ha och är van vid att ha valfrihet. Frågor om hur livspusslet läggs på bästa sätt genom samverkan med kommun och samhälle i övrigt är en mycket påtaglig del av barnfamiljernas liv. Personligen tycker jag också att vi måste ha en politik för familjer med tonåringar.
Några andra områden som kom upp till diskussion är hur vi ska agera, men inte genom att passera politiken gränser, i olika livsstilsfrågor. Detta tycker jag är det mest intressanta. Hur agera för att visa att vi inte sätter upp gränser för och emot männsikor som har valt den ena eller den andra livsstilen? Detta får bli ett ämne för ett kommande blogginlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar