torsdag 17 februari 2011

Sauna på Hedvigkoti

I måndags fick jag vara med om något historiskt! Jag hade förmånen att tillsammans med kommunens "finska ministern" Kommunalrådet (FP) Eila Bromme få invoga kommunens första bastu på ett äldreboende. Enligt uppgift den tredje i landet (obekräftad uppgift). Upplands Väsby är ju en av de kommuner som är ett finskt förvaltningsområde. Detta innebär att vi ska tillhandahålla barn- och äldreomsorg på det finska språket och däremellan även ha kommuninformation översatt till finska.
Sedan i början av 90-talet har vi Sverige-finska skolan i kommunen (kommunens första friskola) vilken också har förskola, så barnomsorg har vi kunnat erbjuda sedan länge.
När det gäller äldreomsorgen så har vi sedan 2007 kundval inom hemtjänsten, så nu kan vi även erbjuda en mångfald av företag som bl a konkurrerar med språkkunskaper däribland finska. Nu har vi tagit ett steg till så att en av avdelningarna på ett vård- och omsorgsboende har bytt färg från den grå paviljongen till den blå-vita dito. Här finns finskspråkig personal, större utbud av finsk mat, bäcker och tidningar på finska, och nu också en bastu. Kiitos! Detta är både roligt, men också allvarligt, eftersom det blir fler och fler som behöver vård på sitt modersmål. Just nu väntar vi dock på de äldres anstormning så att bastun kan gå varm varje dag. Detta kommer nog att strida mot att vi i kommunen ska minska energiåtgången, men detta väger lätt mot finnarnas extatiska önskan om att bada bastu.
Detta bjuder vi gärna på, så nu hoppas jag att de säger Tervotoula (?) till alla som vill komma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar