Jag har tagit upp frågna om den ojämställda vården i ett tidigare inlägg och detta ämne är alltför viktigt att bara skapa ett intresse, nu vill jag också fortsätta att förhoppningsvis ta tillvara det intresse som finns bland de som läser bloggen.
Det är inga nyheter att kvinnor och män bemöts och behandlas olika inom vården. Detta har studier visat gång efter gång. Dessutom utgår medicinsk forskning oftast från män, vilket skapar stora problem för många kvinnor som inte får en adekvat behandling. Jag tycker att det är dags att landsting och och kommuner bör införa tjänstegarantier som är könsneutrala. Ingen ska behandlas bättre eller sämre för att man tillhör ett visst kön.
De studier som gjorts på området visar att skillnaderna i bemötandet av kvinnor och män inom vårdsektorn är systematiska. Kvinnor blir oftare än män feldiagnostiserade och felopererade. Kvinnor får också vänta längre än män på att få en läkartid,
eller en hjärtoperation, och är därför sjukare när de väl får vård. Kvinnor ges även mindre tillgång till nyare och dyrare läkemedel.
Idag utförs läkemedelsforskning huvudsakligen på män. Om kvinnor behandlas med läkemedel och metoder som tagits fram för (och av) män, så uppstår inte bara ohälsa utan även ojämställdhet. Att kvinnor ges mindre tid och resurser än män är naturligtvis inte heller acceptabelt.
Inom Kristdemokratiska Kvinnoförbundet,KdK, har vi tittat lite på denna fråga, och vi lär oss hela tiden nya rön gällande hur män och kvinnor behandlas olika inom vården och omsorgen. Ibland är det män, men oftast är det kvinnorna som får en sämre vård och behandling, bara därför att de är män eller kvinnor.
Vad ska man då göra åt detta både nationella och internationella problem? Vi från KdK vill se följande aktiviteter för att uppnå jämställdhet inom vården:
• att den medicinska forskningen uppmärksammar kvinnospecifika sjukdomar
• att läkemedel märks könsspecifikt
• att könsfördelningen i kliniska studier förbättras.
• att ekonomiska ersättningar till kvinnor som deltar i läkemedels- och vårdforskning höjs för att öka andelen kvinnor i forskningen.
• att dementa kvinnors särskilda vårdbehov uppmärksammas.
• att såväl kvinnor som män ska få snabbare, bättre och mer individanpassad vård.
Några förslag för att höja jämställdhetsfaktorn i vården!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar