fredag 18 februari 2011

Kvinnor startar företag i Upplands Väsby

Nu har det presenterats siffror som är mycket roliga att läsa gällande kvinnor som företagare. Stockholms län uppvisar en av rikets kraftigaste ökningar av kvinnornas företagsamhet och i topp ligger Upplands Väsby.
Antalet nyföretagsamma kvinnor är rekordstort. Inte någon gång tidigare har så många nya kvinnor sökt sig till företagandet. Antalet nyföretagsamma kvinnor per 1000 invånare uppgick till 12,8%. En mycket trolig anledning till detta är införandet av Lagen om valfrihetssytem, LOV. Denna lag har haft stor betydelse, inte bara för kunderna som få en mångfald av exvis hemtjänstleverantörer att välja mellan utan även medarbeter har fått en större arbetsmarknad. Till detta kommer nu också att personer med företagardrömmar nu fått en större chans att starta företag. Det gäller i hög grad småföretag utan några större investeringskrav. Detta passar kvinnor som gärna tar det säkra före det osäkra och börjar i en liten skala, för att växa med försiktighet.
I Väsby är totalt 3 077 personer, dvs 10,5% av befolkningen i arbetsför ålder företagsam. I förhållande till 2009 är det en ökning med 2,6%. Bland kvinnorna är dock ökningen 7,2%.
Detta är både roligt men också mycket viktigt. Kvinnorna i Sverige är klart mycket lägre involverade i ett eget företag än i större delar av övriga Europa. För att företagandet i Sverige ska nå europeiska nivåer är det helt nödvändigt att kvinnor blir mer involverade i företagsamheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar