Nu har det snart gått en vecka sedan Kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar i Norrköping. Mycket har skrivits före, under och efter denna tillställning. Många spekulerar och funderar på personfrågor, men också, tack och lov på politiska spörsmål.
Kvinnoförbundet hade detta år möjlighet att hålla ett eget seminarium med temat "den ojämställda vården och omsorgen". Ytterligare ett område att utforska lite mer. Detta görs redan idag. På Karolinska institutet finns idag ett genusmedicinskt center som med mycket små marginaler arbetar med att visa att kvinnan har inte helt sällan en annan fysik än vad mannen har, och att denna kunskap måste tas tillvara.
Alltför länge har mannen utgjort normen för diagnoser, medicinering och annan behandling. Hur mycket fantasi behövs för att förstå att kvinnan har sina förutsättningar och att det behövs studier även gällande kvinnans behov av olka medicinska åtgärder.
Varför används inte kvinnor i större utsträckning i vetenskapliga studier? Är det för att kvinnan är oberäknelig då de i fertil ålder har mens? Eller är det för att kvinnan under försökets gång kan bli gravid, eller vad är det som gör att det inte forskas på kvinnor i samma utstråckning? Detta är oförklarligt.
Kristdemokratiska Kvinnoförbundet vill ta dessa frågor med sig in i arbetet med att göra den många gånger ojämställda vården och omsorgen till något som istället ska innebära att kvinnor och män betraktas som lika värdefulla när det gäller att föra den medicinska forskningen och den kliniska behandlingen framåt. Det måste vara slut med att kvinnors hjärtattacker betraktas som någon diffus smärta som säkert går över med någon tablett.
Ropen skalla - EKG till alla!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar